Caylus

Een strijd om de belangstelling van Koning Philip de Schone
Algemeen - Spelverloop - Beoordeling - Voordelen & Nadelen - Foto's - Documenten - Tips - Reacties

Uitgever: Ystari Games, QWG
Ontwerper: William Attia
Jaar van uitgifte: 2005

1289. Om de grenzen van het Franse Koninkrijk te versterken besluit Koning Philip de Schone om een nieuw kasteel te bouwen. Op dat moment is Caylus nog een kleine nederzetting, maar al heel snel verzamelen zich hier veel arbeiders en ambachtslieden, allemaal aangetrokken door de goede vooruitzichten. Rondom het bouwterrein verrijst langzaam een stad.

In het begin is deze stad niet veel meer dan een kleine vestiging. Afgezien van een aantal speciale gebouwen zijn er alleen een paar grondstoffen, een klein marktpleintje en timmerlieden die houten gebouwen kunnen bouwen. Voor het bouwen van het kasteel zijn veel grondstoffen nodig. De spelers bevorderen de handel langs de weg. Daarvoor moeten de spelers betere productiebronnen bouwen en misschien een metselaar vinden die hen helpt bij het bouwen van stenen gebouwen. Misschien vinden de spelers wel de afgelegen goudmijn!

De genoemde zaken zijn echter behoorlijk duur en daarom moeten de bouwmeesters hun financiën goed beheren. Inderdaad, iedere keer dat een arbeider werk verricht moet zijn meester hem betalen. Bovendien, als zijn meester hem aan het werk zet in een gebouw van een andere bouwmeester, verkrijgt de laatstgenoemde prestige. Om het spel te winnen moeten de spelers profiteren van de grondstoffen van de andere spelers zonder hen onnodig voordeel hiermee te geven.

Langzaam maar zeker verandert het dorp zo in een stad. Oude productiebronnen krijgen minder nut, tenzij de notaris ze verandert in residentiële gebouwen. Deze residentiële gebouwen leveren de spelers extra inkomen op. Als een architect zijn diensten aanbiedt, mag je de stad verfraaien met een aantal gebouwen die prestige opleveren (een standbeeld of zelfs een kathedraal). Natuurlijk maken de bouwmeesters niet de dienst uit in de stad, maar zij dienen de stadhouder en zijn assistent (de provoorst) te gehoorzamen.

De provoost is een krachtige en ijverige officier. In overeenstemming met zijn rol langs de weg beslist hij welk gebouw geactiveerd mag worden en als gevolg hiervan welke arbeiders hun werk kunnen verrichten in deze beurt. Gelukkig is de provoost corrupt en dus om te kopen. Voor een paar dinars kun je hem naar een bepaald gebouw sturen. Het is zelfs mogelijk hem achteruit te zetten om te verhinderen dat arbeiders van andere bouwmeesters werk gaan verrichten.
De stadhouder is alleen geïnteresseerd in de bouw van het kasteel. Hij beweegt zich altijd voorwaarts langs de weg en daarbij dwingt hij de bouwmeesters sneller te bouwen.

Het kasteel is onderverdeeld in secties: de kerkers, de muren en de torens. De beweging van de stadhouder stelt de voortgang vast van het werk aan het kasteel. Door snel (en goed) te bouwen aan het kasteel verdienen de bouwmeesters prestige.

Als je slim bent, kun je ook de gunst van de koning verkrijgen! De speler die het meeste prestige kan verzamelen is winnaar van het spel. Zijn toekomst aan het hof van de koning ziet er goed uit!

Kenmerken:
Geschikt voor 2 - Meer
Overwinningspunten - Meer
Bouwen - Meer
Ontwikkeling - Meer
Weinig geluk - Meer
Bordspel - Meer
Middeleeuwen - Meer
Variabel Spelbord - Meer
Frankrijk - Meer
Europa - Meer
Deutscher Spiele Preis - Meer
Nederlandse spellenprijs - Meer
International gamers award - Meer

Dit spel wordt te koop aangeboden bij Spelmagazijn

Naar speloverzicht


Nieuws - Spellen - Markt - Prijzen - Links - Blog - Login - Registreer - RSS - Online Casino

Unieke bezoekers:

blog counter

Statistieken